Knjižnica

Analiza ostankov pesticidov s pomočjo HPLC

Visoko zmogljivostna tekočinska kromatografija (HPLC) je postala ena najpomembnejših analiznih tehnik za odkrivanje ostankov pesticidov v živilih, zlasti na področju intenzivnega kmetijstva, kjer so izdelki podvrženi strogim kakovostnim in zakonskim zahtevam. Zaradi široke uporabe agrokemikalij za povečanje pridelka in zaščito rastlin je ključnega pomena, da ostanki pesticidov ostajajo znotraj varnih mej.

HPLC omogoča visoko občutljivo, selektivno in ponovljivo analizo različnih vrst pesticidov v kompleksnih prehranskih matricah. Najpogosteje se uporablja reverzno fazna kromatografija z UV detekcijo, ki je primerna za številne spojine. Predhodna obdelava vzorcev z velikostno izključitveno kromatografijo (SEC) je pogosto potrebna, zlasti pri težje obvladljivih vzorcih, kot je npr. olivno olje.

Podjetje KNAUER lahko pomembno prispeva k izboljšani analizi pesticidov s svojim avtomatiziranim sistemom AZURA GPC Cleanup. Ta omogoča učinkovito odstranjevanje motečih snovi iz vzorcev in boljši izkoristek ciljnih spojin. Zanesljivost metode HPLC je namreč ključna za zagotavljanje skladnosti z mednarodnimi regulativami in za varnost hrane, kot poudarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Vabimo vas k branju članka, v katerem KNAUER-jev strokovnjak razpravlja o vplivu pesticidov na človekovo zdravje in kako lahko HPLC še naprej prispeva k visoki kakovosti oskrbe s hrano za rastoče svetovno prebivalstvo. Prepričali se boste, zakaj HPLC ostaja osrednja tehnika za vzdrževanje visoke kakovosti hrane in za zaščito zdravja potrošnikov.

Celoten članek10 min branja