Knjižnica

Analiza sestave glikanov

Ogljikovi hidrati (imenovani tudi saharidi) so najpogostejše biomolekule v naravi. Imajo pomembno vlogo v številnih fizioloških procesih (metabolizem, shranjevanje energije, struktura itd.), kot tudi v vsakodnevni prehrani. Kompleksni ogljikovi hidrati (oligo- in polisaharidi) so sestavljeni iz monosaharidov, ki so kovalentno povezani z glikozidnimi vezmi, bodisi v α ali v β obliki. Zaradi prisotnosti hidroksilnih skupin, ki jih lahko oksidiramo, lahko ogljikove hidrate zaznamo s pulzno amperometrično detekcijo tudi v piko- in femtomolnem območju.

Analiza ogljikovih hidratov je zanimiva za prehrambno industrijo, pa tudi za številna področja znanosti o življenju. Eno od pomembnih področij je glikomika. Glikomika, veda o ogljikovih hidratih, zajema vrsto znanstvenih disciplin, ki se uporabljajo za preučevanje sestave, strukture in funkcije ogljikovih hidratov v bioloških sistemih. Visoko zmogljivo anionsko izmenjevalno kromatografijo v kombinaciji s pulzno amperometrično detekcijo (HPAEC-PAD) lahko uporabljamo kot orodje za kvantitativno analizo monosaharidov v glikoproteinih. Omogoča določanje vsebnosti posameznih monosaharidov in raziskovanje strukturnih sprememb pri glikozilaciji proteinov.

V študiji podjetja Antec Scientific je razložena analiza monosaharidov in drugih ogljikovih hidratov z uporabo njihovega analizatorja ogljikovih hidratov ALEXYS, opremljenega z elektrokemijskim detektorjem DECADE Elite. Metoda temelji na ločevanju s pomočjo visoko zmogljive anionske izmenjevalne kromatografije s pulzno amperometrično detekcijo (HPAEC-PAD), ki uporablja štiristopenjski potencial delovne elektrode. Rezultati študije so pokazali, da analizator ALEXYS, ki temelji na detektorju DECADE Elite, zagotavlja selektivne in občutljive rezultate analiz mono- in disaharidov. Pri volumnu injiciranja 10 µl. so bile dosežene meje zaznave (LOD) v razponu od 5 do 10 nmol/L, kar dokazuje izjemno zaznavno občutljivost sistema.

Oglejte si opis te aplikacije in pridobite več informacij ter tehničnih podatkov o njeni izvedbi.

Celoten članek15 min branja